Punca Lingkaran Mata Gelap

 

Apa yang Menyebabkan Lingkaran Hitam Di Bawah Mata Anda?


Lingkaran hitam bawah mata

Lingkaran hitam di bawah kelopak mata bawah adalah perkara biasa. Selalunya disertai dengan beg, mempunyai lingkaran hitam di bawah mata anda boleh mengundang komen yang tidak diingini tentang betapa letihnya anda kelihatan. Sebenarnya, terdapat banyak sebab untuk lingkaran hitam. Ia tidak selalu disebabkan oleh kurang tidur.

Walaupun ia boleh menjejaskan sesiapa sahaja, lingkaran hitam lebih kerap berlaku dalam:

🥺 orang dewasa yang lebih tua
🥺 orang yang mempunyai kecenderungan genetik kepada keadaan ini (hiperpigmentasi periorbital)
🥺 orang yang mempunyai warna kulit yang lebih gelap, yang lebih terdedah kepada hiperpigmentasi di sekitar kawasan mata
🥺 Keletihan mungkin kelihatan seperti punca yang paling terkenal, tetapi sebenarnya terdapat banyak sebab untuk lingkaran hitam. Dalam kebanyakan kes, tidak perlu dibimbangkan, dan tiada rawatan perubatan diperlukan.

Terdapat banyak tekanan kepada orang untuk kelihatan sempurna sepanjang masa. Sebenarnya, mempunyai lingkaran hitam boleh menjadi bahagian normal sebagai manusia.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang lingkaran hitam di bawah mata.

Apa yang menyebabkan lingkaran hitam?


Terdapat beberapa kemungkinan sebab untuk lingkaran hitam di bawah mata anda. Beberapa punca biasa termasuk:


Keletihan

Tidur berlebihan, keletihan yang melampau, atau hanya berjaga beberapa jam melepasi waktu tidur biasa anda boleh menyebabkan lingkaran hitam terbentuk di bawah mata anda. Kurang tidur boleh menyebabkan kulit anda menjadi kusam dan pucat. Tisu gelap dan saluran darah di bawah kulit anda boleh mula kelihatan.

Kurang tidur juga boleh menyebabkan cecair terkumpul di bawah mata anda, menyebabkan ia kelihatan bengkak. Lingkaran hitam yang anda lihat sebenarnya mungkin bayang-bayang yang dilemparkan oleh kelopak mata yang bengkak.


Umur
Penuaan semulajadi adalah satu lagi sebab biasa untuk lingkaran hitam di bawah mata anda.

Semakin meningkat usia, kulit semakin nipis. Mungkin terdapat penurunan dalam lemak dan kolagen yang mengekalkan keanjalan kulit anda. Apabila ini berlaku, saluran darah gelap di bawah kulit anda menjadi lebih jelas, menyebabkan kawasan di bawah mata anda menjadi gelap.Keletihan mata
Menatap skrin televisyen atau komputer anda boleh menyebabkan mata anda tegang. Ketegangan ini boleh membesarkan saluran darah di sekeliling mata anda. Akibatnya, kulit di sekeliling mata anda boleh menjadi gelap.Alahan
Reaksi alahan dan kekeringan mata boleh mencetuskan lingkaran hitam. Apabila anda mengalami reaksi alahan, badan anda mengeluarkan histamin untuk melawan penceroboh. Ini menyebabkan beberapa gejala, termasuk kegatalan, kemerahan, dan mata bengkak. Histamin juga menyebabkan saluran darah anda mengembang dan menjadi lebih kelihatan di bawah kulit anda.Alahan boleh meningkatkan keinginan anda untuk menggosok dan menggaru kulit yang gatal di sekeliling mata anda. Tindakan ini boleh memburukkan gejala anda, menyebabkan keradangan, bengkak dan saluran darah pecah. Ini boleh mengakibatkan bayang-bayang gelap di bawah mata anda.Dehidrasi
Dehidrasi adalah punca biasa lingkaran hitam di bawah mata anda. Apabila badan anda tidak terhidrat dengan baik, kulit di bawah mata anda mula kelihatan kusam dan mata anda kelihatan cekung. Ini disebabkan oleh jarak mata yang dekat dengan tulang di bawahnya.Pendedahan berlebihan matahari
Pendedahan matahari boleh menyebabkan badan anda menghasilkan lebihan melanin, pigmen yang memberikan warna kulit anda. Terlalu banyak matahari - terutamanya untuk mata anda - boleh menyebabkan pigmentasi pada kulit di sekeliling menjadi gelap.Genetik
Sejarah keluarga juga memainkan peranan dalam membentuk lingkaran hitam di bawah mata anda. Ia boleh menjadi sifat yang diwarisi yang dilihat pada awal zaman kanak-kanak. Lama kelamaan, lingkaran hitam mungkin menjadi cerah atau menjadi lebih gelap.

Kecenderungan kepada keadaan perubatan lain - seperti penyakit tiroid - juga boleh mengakibatkan lingkaran hitam di bawah mata anda.Anemia
Anemia adalah apabila tahap sel darah merah anda lebih rendah daripada biasa. Ini boleh membuatkan anda berasa:

▪pening kepala
▪lemah
▪cahaya yang diketuai
▪sesak nafas
▪penat


Jika anda mengalami anemia, anda juga mungkin perasan bahawa kulit anda lebih pucat daripada biasa, dan anda mungkin mempunyai lingkaran hitam di bawah mata anda. Berbincang dengan doktor tentang mendapatkan kerja darah untuk memeriksa tahap zat besi anda. Rawatan untuk anemia termasuk:

🔺perubahan pemakanan
🔺suplemen zat besi
🔺infusi besi, bergantung pada tahap anda

 

 


Rawatan
Rawatan di rumah
Rawatan untuk lingkaran mata gelap bergantung kepada punca yang mendasari. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa remedi rumah yang boleh membantu.

Berikut adalah beberapa kaedah biasa:

Sapukan kompres sejuk. Pemampat sejuk boleh mengurangkan bengkak dan mengecutkan saluran darah yang melebar untuk mengurangkan penampilan bengkak dan lingkaran hitam. Balut beberapa ketul ais dalam kain lap bersih dan sapukan pada mata anda. Anda juga boleh basahkan kain lap dengan air sejuk dan sapukan pada kulit di bawah mata anda selama 20 minit untuk kesan yang sama.

Dapatkan tidur tambahan. Mengambil masa tidur juga boleh membantu mengurangkan penampilan lingkaran hitam. Kurang tidur boleh menyebabkan kulit anda kelihatan pucat, menjadikan lingkaran hitam lebih jelas.

Tinggikan kepala anda. Walaupun kekurangan tidur mungkin memainkan peranan dalam menghasilkan beg gelap di bawah mata anda, kadangkala ia adalah dari cara anda tidur. Cuba angkat kepala anda dengan beberapa bantal. Ini boleh menghalang cecair daripada berkumpul di bawah mata anda, yang menjadikannya kelihatan bengkak dan bengkak.

Kekal terhidrat. Lakukan yang terbaik untuk minum lebih banyak air. Cecair lain juga boleh membantu anda mengekalkan kelembapan, termasuk susu, teh dan jus. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran juga menambah pengambilan cecair keseluruhan anda.

Rendam dengan uncang teh. Teh mengandungi kafein dan antioksidan yang boleh membantu merangsang peredaran darah, mengecutkan saluran darah, dan mengurangkan pengumpulan cecair di bawah kulit anda. Rendam dua uncang teh hitam atau hijau dalam air panas selama 5 minit, kemudian sejukkannya di dalam peti sejuk selama 15 hingga 20 minit. Setelah ia sejuk, sapukan uncang teh pada mata anda yang tertutup selama 10 hingga 20 minit, kemudian keluarkannya dan bilas mata anda dengan air sejuk.

Cuba krim mata. Terdapat banyak krim mata di pasaran. Mereka boleh mengurangkan rupa lingkaran hitam dengan menghidrat dan melicinkan kulit di sekeliling mata anda.
Sorok dengan solek. Jika anda ingin menyembunyikan lingkaran hitam, concealer boleh menutupnya supaya ia sebati dengan warna kulit biasa anda. Seperti mana-mana rawatan topikal atau solek, terdapat kemungkinan kerengsaan atau tindak balas alahan.
Jika anda mendapati sebarang kesan sampingan, hentikan penggunaannya dan pertimbangkan untuk berbincang dengan doktor.

Tinjauan
Bagi kebanyakan orang, lingkaran hitam datang dan pergi. Mereka boleh menjadi genetik, bahagian normal menjadi lebih tua, atau daripada kurang tidur.

Lingkaran hitam biasanya bukan punca penggera. Terdapat beberapa rawatan di rumah atau perubatan yang tersedia jika ia mengganggu anda.

Jika perubahan warna atau bengkak menjadi lebih teruk, jadualkan lawatan dengan doktor atau pakar dermatologi. Ini akan membantu memastikan anda menerima diagnosis yang betul dan rawatan yang betul.

Anda boleh berhubung dengan pakar dermatologi di kawasan anda menggunakan alat Healthline FindCare.

Soalan lazim

Bagaimana untuk menghilangkan lingkaran hitam di bawah mata anda?
Bagi sesetengah orang, tidur lebih lama, kekal terhidrat dan mengurangkan masa skrin mungkin membantu. Pemampatan sejuk atau krim mata boleh membantu. Terdapat juga rawatan perubatan yang lebih kekal untuk lingkaran hitam di bawah mata anda.

Adakah lingkaran gelap bawah mata kekal?
Lingkaran hitam boleh datang dan pergi. Berapa lama ia bertahan bergantung pada banyak faktor. Mungkin ada kalanya lingkaran bawah mata lebih cerah atau lebih gelap. Sesetengah orang secara semula jadi mempunyai lingkaran gelap di bawah mata kerana genetik.

Apakah vitamin yang baik untuk lingkaran hitam di bawah mata?
Terdapat beberapa kajian lama yang mencadangkan bahawa vitamin ET Sumber Dipercayai, vitamin CT Sumber Dipercayai dan vitamin KT Sumber Dipercayai dalam produk topikal mungkin memainkan peranan dalam mengurangkan lingkaran hitam di bawah mata. Banyak produk juga mengandungi retinoid, diperbuat daripada vitamin A, yang boleh mengubah warna kulit.

Lingkaran hitam di bawah mata mungkin merupakan tanda anemia kekurangan zat besi Sumber Dipercayai. Dalam kes tersebut, suplemen zat besi mungkin membantu untuk menormalkan tahap darah.

Akhir kata
Terdapat banyak kemungkinan sebab untuk lingkaran hitam di bawah mata anda. Mereka boleh datang dan pergi, bergantung kepada banyak faktor.

Sesetengah orang secara semula jadi mempunyai lingkaran gelap di bawah mata mereka. Bagi yang lain, kulit di bawah mata mungkin menjadi gelap kerana:

🧸kurang tidur
🧸keletihan mata
🧸terlalu banyak matahari

Terdapat perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan penampilan lingkaran bawah mata yang gelap jika ia mengganggu anda. Dalam kebanyakan kes, ia bukan sebab untuk membimbangkan. Jika anda bimbang, pertimbangkan untuk bertanya kepada doktor tentang mendapatkan kerja darah untuk memeriksa tahap zat besi anda.

credit https://www.healthline.com/health/dark-circle-under-eyes#takeaway


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published