Minyak ini boleh 'mencegah keguguran dan penipisan rambut' - pakar berkongsi sebab dan bila untuk menggunakannya

Minyak semulajadi boleh 'mencegah keguguran dan penipisan rambut' - pakar berkongsi sebab dan bila untuk menggunakannya

Keguguran rambut berkemungkinan besar berlaku pada bulan September - pakar menerangkan sebabnya


Berasal dari kawasan Mediterranean, rosemary ialah herba serba boleh dan popular yang digunakan dalam makanan dan aromaterapi, serta ubat-ubatan. Ia mungkin bukan minyak pertama yang terlintas dalam fikiran apabila memilih rawatan yang baik untuk rambut, tetapi kajian semakin mendedahkan senarai panjang manfaat yang boleh diperolehi pada kulit kepala anda.

Menggunakan minyak rosemary pada rambut telah menjadi trend dengan pantas di Instagram dan TikTok, di mana ramai mendakwa ia adalah produk yang boleh menghalang keguguran rambut dan merangsang pertumbuhan.

Walau bagaimanapun, dianggap suci oleh orang Yunani kuno, Mesir, Ibrani, dan Rom, minyak rosemary sebenarnya telah digunakan untuk tujuan yang sama selama berabad-abad.

Selain menggunakan herba untuk menangkis toksin, "meningkatkan ingatan", dan sebagai perlindungan terhadap wabak, perubatan rakyat telah menggunakan minyak rosemary selama beribu-ribu tahun kerana keupayaannya untuk menyembuhkan, menguatkan dan melegakan gejala.

Mengapa minyak rosemary baik untuk rambut?
Nicole Petty, pakar penjagaan rambut di Milk + Blush memberitahu Express.co.uk: "Oleh kerana sifat antioksidan, anti-radang dan anti-bakteria yang tinggi, rosemary ialah bahan semula jadi yang hebat untuk digunakan untuk menumbuhkan, membersihkan dan menyejukkan rambut anda. .

BACA LEBIH LANJUT: 15 Harmful Ingredient in Shampoo Must Avoid

Rosemary oilMinyak rosemary, rambut yang sihat

Minyak semulajadi boleh 'mencegah keguguran dan penipisan rambut' - pakar berkongsi sebab dan bila untuk menggunakannya (Imej: GETTY)
Penjelasan rambut gugur

Minyak rosemary membawa banyak manfaat untuk kulit, tetapi ia juga dipercayai berfungsi dengan baik untuk rambut (Imej: EXPRESS)
"Kajian juga mendapati bahawa minyak pati rosemary sama berkesan dengan minoxidil - atau dikenali sebagai Rogaine - untuk merawat kebotakan lelaki dan wanita.

"Asid ursolik dalam rosemary berfungsi dengan menguatkan peredaran di kulit kepala untuk membolehkan lebih banyak oksigen dan nutrien ke folikel rambut."

Saul Meskin, pakar rambut terkemuka di Foxy Locks menimbang bahawa walaupun sifat-sifat ini "boleh membantu mencegah keguguran dan penipisan rambut", ia juga dikenali untuk membantu "membaiki kerosakan tisu dan saraf pada kulit kepala, yang akan menjadikan rambut dan kulit kepala anda lebih sihat. .”

Encik Meskin menyambung: "Ia adalah produk semula jadi dan anda tidak meletakkan bahan kimia yang keras ke dalam badan anda yang merupakan bonus.

"Tidak ramai profesional rambut akan mengesyorkan mencuba minyak Rosemary kerana kebanyakan akan memilih minyak yang lebih terkenal seperti minyak kelapa atau argan, tetapi disebabkan senarai faedah yang ada, ia pasti berbaloi untuk dicuba."

Bagaimanakah saya boleh menggunakan minyak rosemary pada rambut saya?
Walaupun pemikiran tentang minyak semula jadi kedengaran menakjubkan dan tidak berbahaya, terdapat beberapa langkah yang perlu anda ambil sebelum menggunakannya untuk mengelakkan kerengsaan.

Cik Petty berkata: “Sebelum anda mula meletakkan minyak pati rosemary pada kulit kepala anda, ia perlu dicairkan terlebih dahulu dengan minyak pembawa seperti jojoba, kelapa atau minyak zaitun untuk mengehadkan ketidakselesaan atau kerengsaan pada kulit sensitif.

“Jika anda suka mencuba tangan anda untuk mencipta penyelesaian anda sendiri, isikan balang dengan tangkai rosemary dan minyak pembawa pilihan anda dan biarkan berehat selama beberapa jam sebelum mengurut perlahan-lahan pada kulit kepala. Anda juga boleh menambah setangkai lavender untuk pewangi tambahan.

"Sapukan kira-kira lima titis minyak ke kulit kepala anda dan biarkan ia menyerap sepanjang hari."

JANGAN LEPASKAN: Rambut gugur: Pakar memberi amaran gelombang haba boleh menyebabkan rambut gugur secara berlebihan [DIJELASKAN] Rambut gugur: Empat makanan yang boleh 'menghentikan' keguguran rambut [ANALISIS] Kate 'halimunan' hack rambut 'berfungsi' untuk mengekalkannya rambut anggun [INSIGHT]

Minyak rosemary

Rosemary ialah bahan semula jadi yang bagus untuk digunakan untuk menumbuhkan, membersih dan menyejukkan rambut anda. (Imej: Getty)
Pakar mengatakan mengira kalori adalah kunci untuk menurunkan berat badan, tetapi ternyata terdapat beberapa kerja rumah mudah yang boleh menyebabkan anda menurunkan saiz pakaian tanpa disedari.

Baca lebih lanjut mengenai makanan sebagai penawar pneyakit.

 Walau bagaimanapun, jika anda tidak mahu mengambil risiko kulit kepala berminyak, anda sentiasa boleh membiarkannya menutupi kulit kepala anda selama 10 minit sebelum membilasnya dengan syampu.

Cik Petty menyambung: "Sebagai alternatif, sapukan minyak sebelum tidur dan biarkan semalaman sebagai rawatan kulit kepala atau tambahkan beberapa titis ke dalam syampu anda dan gunakan seperti biasa."

Berapa kerap saya boleh menggunakan minyak rosemary pada kulit kepala saya?
Encik Meskin berkata: "Adalah disyorkan untuk menggunakannya satu hingga dua kali seminggu pada mulanya, dan anda boleh menggunakannya setiap hari jika tiada kerengsaan - anda hanya memerlukan kira-kira lima titik setiap penggunaan.

"Ini boleh digunakan oleh orang yang mempunyai semua jenis dan tekstur rambut yang berbeza kerana minyak menyasarkan folikel rambut dan bukannya helai rambut.

"Ia sesuai untuk rambut berwarna dan tidak akan bertindak balas dengan bahan kimia dalam warna kerana minyak terdiri daripada produk semula jadi.

“Ia juga boleh digunakan pada kulit sensitif, tetapi jika anda tidak pasti, sebaiknya sapukan sedikit minyak pada kulit anda untuk menguji reaksi alahan terlebih dahulu sebelum digunakan. memasukkannya ke kulit kepala."

Bagi mereka yang menggunakan minyak rosemary dengan lebih kerap, Cik Petty menasihati: "Pastikan anda menggunakan syampu penjernih berkualiti tinggi sekali seminggu untuk menghilangkan sebarang pengumpulan minyak dan kekal konsisten untuk melihat hasil."

Pengguna TikTok juga telah hebah tentang air rosemary, yang boleh anda gunakan dalam kombinasi dengan rawatan kulit kepala minyak rosemary anda.

Untuk melakukan ini, Cik Petty berkata: "Cukup bawa periuk air mendidih dengan beberapa tangkai rosemary dan biarkan ia curam selama sekurang-kurangnya 20 minit. Setelah sejuk, anda boleh menggunakan larutan sebagai bilas selepas syampu atau isi botol semburan dan berikan rambut lembap dengan semburan sebelum mengeringkan.”


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published