11 Fakta Menarik Mengenai Otak Manusia

 

3 Paun Adalah Perkara Luar Biasa


Terdiri daripada berbilion neuron (atau sel saraf) yang berkomunikasi dalam trilion sambungan yang dipanggil sinaps, otak anda ialah salah satu organ yang paling kompleks dan menarik dalam badan anda. Menjaga otak anda sihat dan aktif adalah penting. Temui betapa hebatnya ia dengan fakta menarik ini.

1. Enam puluh peratus daripada otak manusia terdiri daripada lemak. Ia bukan sahaja menjadikannya organ paling gemuk dalam tubuh manusia, tetapi asid lemak ini penting untuk prestasi otak anda. Pastikan anda mengisinya dengan sewajarnya dengan nutrien yang sihat dan merangsang otak.

2.Otak anda belum terbentuk sepenuhnya sehingga umur 25 tahun. Perkembangan otak bermula dari bahagian belakang otak dan bergerak ke hadapan. Oleh itu, lobus hadapan anda, yang mengawal perancangan dan penaakulan, adalah yang terakhir untuk mengukuhkan dan menstrukturkan sambungan.

3. Kapasiti penyimpanan otak anda dianggap hampir tidak terhad. Penyelidikan mencadangkan otak manusia terdiri daripada kira-kira 86 bilion neuron. Setiap neuron membentuk sambungan kepada neuron lain, yang boleh menambah sehingga 1 kuadrilion (1,000 trilion) sambungan. Dari masa ke masa, neuron ini boleh bergabung, meningkatkan kapasiti penyimpanan. Walau bagaimanapun, dalam penyakit Alzheimer, sebagai contoh, banyak neuron boleh menjadi rosak dan berhenti berfungsi, terutamanya menjejaskan ingatan.

4. Maklumat otak bergerak sehingga 268 batu sejam yang mengagumkan. Apabila neuron dirangsang, ia menghasilkan impuls elektrik yang bergerak dari sel ke sel. Gangguan dalam pemprosesan biasa ini boleh menyebabkan sawan epilepsi.

5. Secara purata, saraf tunjang anda berhenti berkembang pada usia 4 tahun. Saraf tunjang anda, yang terdiri daripada sekumpulan tisu saraf dan sel sokongan, bertanggungjawab untuk menghantar mesej dari otak anda ke seluruh badan anda.


6. Saraf tunjang adalah sumber utama komunikasi antara badan dan otak. ALS, atau amyotrophic lateral sclerosis, menyebabkan neuron di otak dan saraf tunjang mati, memberi kesan kepada pergerakan otot yang terkawal. Satu lagi penyakit yang menjejaskan kedua-dua otak dan saraf tunjang ialah multiple sclerosis (MS). Dalam MS, sistem imun menyerang lapisan pelindung yang meliputi gentian saraf, menyebabkan masalah komunikasi antara otak dan badan.

7. Ia adalah mitos bahawa anda hanya menggunakan 10 peratus daripada otak anda. Anda sebenarnya menggunakan semua itu. (Ya, walaupun anda sedang tidur.) Pakar neurologi mengesahkan bahawa otak anda sentiasa aktif.

8. Otak manusia mempunyai berat 3 paun. (Itu kira-kira sebanyak setengah galon susu.) Walau bagaimanapun, saiz tidak selalu membayangkan kecerdasan. Lelaki cenderung mempunyai otak yang lebih besar daripada wanita.

9. Pembekuan otak adalah benar-benar ganglioneuralgia sphenopalatine. Kesakitan ini berlaku apabila sejuk melanda reseptor dalam penutup luar otak, dipanggil meninges. Selsema menyebabkan pembesaran dan pengecutan arteri, menyebabkan sakit kepala yang bermula dengan cepat.

10. Sekeping tisu otak sebesar sebutir pasir mengandungi 100,000 neuron dan 1 bilion sinaps. Walau bagaimanapun, kerosakan pada neuron boleh memberi kesan yang besar. Semasa strok, contohnya, darah tidak dapat mendapatkan oksigen ke otak. Akibatnya, sel-sel otak boleh mati, dan kebolehan di kawasan tertentu otak itu boleh hilang. Begitu juga, penyakit Parkinson berlaku apabila sel-sel bahagian otak anda yang dipanggil substantia nigra mula mati.

11. Otak manusia boleh menjana kira-kira 23 watt kuasa (cukup untuk menyalakan mentol lampu). Semua kuasa itu memerlukan rehat yang sangat diperlukan. Tidur yang mencukupi membantu mengekalkan laluan dalam otak anda. Selain itu, kekurangan tidur boleh meningkatkan pembentukan protein dalam otak anda yang dikaitkan dengan penyakit Alzheimer.

Otak anda mempunyai tugas yang besar. Pastikan untuk menjaganya.
Our body needs energy to functions, so to our brain with the right foods In Syaa Allah the brain would stay young.

🔥 Grab here to Gain Your Capability and Unleash Your Creativity!

credit: https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/11-fun-facts-about-your-brain


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published