Cara Pengambilan Qust Al-Hindi Dengan Betul dan Selamat untuk Pesakit Cov (Menurut Hadis Nabi Muhammad SAW)

"Qust Al-Hindi atau Qustul Hindi adalah tumbuhan herba yang dikenali dalam perubatan Islam atau Thibbun Nabawi. Tumbuhan ini mempunyai banyak manfaat kesihatan terutamanya untuk merawat penyakit pernafasan, pencernaan, darah, dan kulit. Qust Al-Hindi juga dipercayai mampu menyembuhkan Covid-19 yang disebabkan oleh virus korona baharu yang menyerang sistem pernafasan manusia. Walau bagaimanapun, penggunaan Qust Al-Hindi perlu dilakukan dengan betul dan selamat untuk mengelakkan kesan sampingan yang berbahaya. Berikut adalah beberapa panduan penggunaan Qust Al-Hindi dengan betul dan selamat bagi pesakit Covid-19, mengikut ajaran Nabi Muhammad SAW:

1. Ikuti dos yang disyorkan. Dos Qust Al-Hindi yang disyorkan ialah sekitar 1-3 gram sehari atau sekitar 1-3 sudu teh serbuk Qust Al-Hindi. Dos ini boleh disesuaikan mengikut berat badan, umur, dan keadaan kesihatan pesakit. Elakkan mengambil Qust Al-Hindi melebihi dos yang disyorkan kerana ia boleh menyebabkan panas dalam badan, dehidrasi, mual, muntah, atau keracunan. Sekiranya pesakit mengalami simptom ini, segera berhenti menggunakan Qust Al-Hindi dan dapatkan nasihat doktor.

2. Bancuh Qust Al-Hindi dengan madu atau air suam. Cara biasa untuk mengambil Qust Al-Hindi ialah dengan mencampurkannya dengan madu atau air suam. Madu mempunyai sifat antibakteria, anti-radang, dan meningkatkan sistem imun, yang boleh meningkatkan kesan Qust Al-Hindi dalam melawan jangkitan dan keradangan. Cara membuat ramuan Qust Al-Hindi adalah seperti berikut:

- Ambil 1-3 sudu teh serbuk Qust Al-Hindi, 1 sudu teh madu, dan 1 gelas air suam.
- Campurkan serbuk Qust Al-Hindi dengan madu dalam mangkuk atau cawan.
- Tuangkan air suam ke dalam campuran tersebut dan kacau rata.
- Minum ramuan ini sekali sehari dengan perut kosong, terbaik pada waktu pagi sebelum sarapan.

3. Gunakan Qust Al-Hindi sesuai dengan tujuan rawatan. Selain diminum, Qust Al-Hindi juga boleh digunakan untuk merawat masalah kesihatan lain. Berikut adalah beberapa contoh penggunaan Qust Al-Hindi untuk merawat pelbagai masalah kesihatan:

- Untuk merawat masalah pernafasan seperti asma, batuk, selsema, atau sesak nafas, rebus 1 sudu teh serbuk Qust Al-Hindi dalam 1 gelas air selama 2 minit. Biarkan sejuk dan kemudian saring. Titiskan 3 titis larutan ini ke dalam setiap lubang hidung. Lakukan ini setiap hari sehingga gejala berkurangan.
- Untuk merawat masalah pencernaan seperti sakit perut, cirit-birit, sembelit, taun, atau cacing, tambahkan 1 sudu teh serbuk Qust Al-Hindi ke dalam 1 gelas susu suam. Minum campuran ini sekali sehari dengan perut kosong.
- Untuk merawat masalah darah seperti tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, atau anemia, tambahkan 1 sudu teh serbuk Qust Al-Hindi ke dalam 1 gelas jus buah segar seperti epal, anggur, atau delima. Minum campuran ini sekali sehari dengan perut kosong.
- Untuk merawat masalah kulit seperti jerawat, parut, lecuran, ruam, gigitan nyamuk, ekzema, keputihan, atau buasir, campurkan 1 sudu teh serbuk Qust Al-Hindi dengan 1 sudu teh madu. Sapukan campuran ini pada kawasan kulit yang bermasalah. Biarkan selama 2 jam, kemudian bilas dengan air bersih. Lakukan ini setiap hari sehingga masalah kulit hilang.

4. Elakkan kontraindikasi dan interaksi dengan ubat. Qust Al-Hindi tidak sesuai untuk digunakan oleh beberapa kumpulan orang yang mempunyai kontraindikasi atau risiko tinggi mengalami kesan sampingan. Beberapa kumpulan ini termasuk wanita hamil atau menyusu, individu yang alergik terhadap Qust Al-Hindi atau tumbuhan sejenis, individu dengan sistem imun yang lemah, warga emas, atau mereka yang mengambil ubat tertentu seperti antikoagulan, antihipertensi, antidiabetik, atau antikonvulsan. Sebelum menggunakan Qust Al-Hindi, rundingkan dengan doktor atau pakar herba untuk mendapatkan panduan yang betul.

5. Rujuk kepada sumber yang sahih dan boleh dipercayai. Qust Al-Hindi adalah tumbuhan yang disebut dalam hadis Nabi Muhammad SAW sebagai bahan perubatan yang bermanfaat. Walau bagaimanapun, tidak semua hadis mengenai Qust Al-Hindi adalah sahih. Oleh itu, elakkan merujuk kepada sumber yang tidak sahih. Sumber-sumber sahih untuk mencari maklumat tentang Qust Al-Hindi dan perubatan Islam adalah kitab-kitab hadis yang terkenal seperti Sahih Bukhari, Sahih Muslim, Sunan Abu Dawud, Sunan Tirmidzi, Sunan Nasa'i, Sunan Ibnu Majah, dan Musnad Ahmad. Anda juga boleh merujuk kepada buku-buku perubatan Islam oleh ulama dan pakar perubatan Islam serta laman web yang menyediakan maklumat berasaskan dalil syar'i dan saintifik.

- Kitab-kitab hadis yang masyhur dan mu'tabar seperti Sahih Bukhari, Sahih Muslim, Sunan Abu Dawud, Sunan Tirmidzi, Sunan Nasa'i, Sunan Ibnu Majah, dan Musnad Ahmad.
- Buku-buku perubatan Islam karangan ulama dan pakar perubatan Islam seperti At-Tibb An-Nabawi oleh Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Al-Jami' Li Mufradat Al-Adwiyah Wa Al-Aghdhiyah oleh Ibnu Al-Baitar, dan Zadul Ma' ad Fi Hadyi Khairil 'Ibad oleh Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah.
- Laman web yang menyediakan maklumat tentang perubatan Islam berdasarkan dalil syar'i dan saintifik seperti Portal MyHEALTH³, Berita Kalam Sindo¹, dan Hospital UiTM².

"The V is like a newly hatched yam. It will chase to the first person it sees and think they are its mother." - Penny Silvia

FAQ

S: Apakah bahan aktif dalam Qust Al-hindi?

J: Bahan aktif dalam qust al-hindi adalah sebatian kimia yang terdapat dalam akar dan minyak tumbuhan ini. Beberapa sebatian kimia yang telah dikenalpasti ialah:

- Lakton sesquiterpene, seperti costunolide dan dehydrocostus lactone, yang mempunyai aktiviti anti-radang, anti-mikrob, anti-tumor, anti-diabetes dan anti-ulser¹².
- S. lappa, yang mempunyai aktiviti anti-kulat, anti-diabetes, anthelmintik, anti-tumor, anti-ulser, anti-mikrob, imunostimulan, anti-radang dan anti-hepatotoksik¹².
- Minyak pati, yang mengandungi pelbagai komponen seperti alpha-costol, beta-costol, alpha-curcumene, beta-curcumene, alpha-selinene, beta-selinene, dsb.¹². Minyak pati ini mempunyai aktiviti antispasmodik, karminatif, ekspektoran, diuretik dan perangsang¹.

Sebatian ini berfungsi dengan pelbagai mekanisme untuk memberikan manfaat kesihatan kepada tubuh. Contohnya, lakton seskuiterpena boleh menghalang laluan biosintesis leukotriena dan prostaglandin yang terlibat dalam proses keradangan¹. S. lappa boleh menghalang enzim yang terlibat dalam metabolisme glukosa dan lipid seperti alpha-glucosidase dan lipase¹. Minyak pati boleh merangsang rembesan lendir dalam saluran pernafasan dan meningkatkan pergerakan silia epitelium yang membantu membersihkan lendir dari paru-paru¹.

Qust al-hindi adalah tumbuhan herba yang mempunyai banyak manfaat kesihatan dan kecantikan. Namun begitu, penggunaan qust al-hindi juga perlu disesuaikan dengan keadaan dan keperluan kesihatan seseorang. Selain itu, penggunaan qust al-hindi juga perlu dilakukan dengan teliti dan mengikut sukatan yang disyorkan. Beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku akibat penggunaan qust al-hindi yang berlebihan atau tidak sesuai adalah:

- Meningkatkan haba dalam badan dan menyebabkan dahaga, pening, loya atau muntah¹².
- Menyebabkan tindak balas alahan pada sesetengah orang yang sensitif terhadap tumbuhan ini¹².
- Mengganggu kehamilan dan menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang pada wanita hamil¹².
- Mengganggu penyusuan dan menyebabkan bayi mengalami cirit-birit atau ruam kulit¹².
- Berinteraksi dengan ubat tertentu seperti antikoagulan, antihipertensi, antidiabetik atau antikonvulsan¹².

Oleh itu, sebelum menggunakan qust al-hindi, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor atau pakar herba tentang sukatan, cara penggunaan, faedah dan kemungkinan kesan sampingan. Jangan gunakan qust al-hindi jika anda mempunyai sejarah alahan terhadap tumbuhan ini atau sedang hamil atau menyusu. Elakkan juga menggunakan qust al-hindi bersama ubat lain tanpa pengetahuan doktor.

Sumber (Bahan Aktif):
(1) 5 Fakta Qusthul Hindi, Herba Dalam Hadis Nabi... - detikFood. https://food.detik.com/info-sehat/d-5712717/5-cepat-qusthul-hindi-herbal-yang-ada-di-hadits-nabi-muhammad-saw.
(2) 6 Fakta Qusthul Hindi, Jamu Atasi Masalah... - Orami. https://www.orami.co.id/magazine/qusthul-hindi.
(3) Qustul Hindi, Jamu Covid-19 Bersumberkan Hadis Nabi. https://kalam.sindonews.com/read/341382/70/qustul-hindi-obat-herbal-covid-19-yang-bersource-dari-hadis-nabi-1613804560.

Sumber:
(1) Qustul Hindi, Perubatan Herba Covid-19 Bersumberkan Hadis Nabi. https://kalam.sindonews.com/read/341382/70/qustul-hindi-obat-herbal-covid-19-yang-bersource-dari-hadis-nabi-1613804560.
(2) GARIS PANDUAN PESAKIT DALAMAN, PENGUNJUNG DAN PENGAWAL DI HOSPITAL UiTM .... https://hospital.uitm.edu.my/images/panduan-pelawat/panduan-pelawat-huitm.pdf.
(3) Jangkitan Penyakit Koronavirus (COVID-19) - Portal MyHEALTH. http://www.myhealth.gov.my/en/jangkitan-penyakit-coronavirus-covid-19/.

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published