25 Bahan Makanan Yang Perlu Dielakkan Demi Kesihatan Otak dan Jantung

25 Makanan Yang Anda Mungkin Ingin Elakkan, Menurut Pakar Diet Berdaftar

Artikel ini telah disemak secara perubatan oleh Marjorie Cohn, M.S., R.D.N., ahli Lembaga Semakan Perubatan Pencegahan.

Mengelakkan makanan tertentu boleh menjadi sukar, terutamanya apabila ia direka khusus untuk rasa yang enak. Tetapi inilah tangkapannya: Banyak makanan yang kita diberitahu bahawa kita tidak boleh makan mungkin sebenarnya tidak begitu buruk untuk kita. Malah, perkara yang dianggap "buruk" untuk anda mungkin berbeza sama sekali daripada apa yang dianggap "buruk" untuk orang lain.

Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai idea bahawa perkara seperti tenusu atau gluten tidak baik untuk anda kerana anda mengalami sakit perut atau sakit kepala selepas memakannya. "Adalah penting untuk memahami bahawa makanan seperti tenusu dan gandum adalah alergen biasa, dan sesetengah orang tidak bertolak ansur dengan baik," kata Julie Andrews, M.S., R.D.N., pakar diet dan perunding pemakanan yang berpangkalan di Wisconsin. "Tetapi itu tidak bermakna mereka tidak baik untuk semua orang."

Tetapi walaupun setiap orang mempunyai badan dan makanan yang sama sekali berbeza yang mereka mungkin bertindak balas secara negatif, terdapat beberapa makanan di luar sana yang masih patut dicuba untuk dielakkan secara amnya. Kami bercakap tentang yang sama ada tidak menawarkan banyak nilai pemakanan untuk badan anda, atau, dalam beberapa kes yang paling teruk, sebenarnya menimbulkan risiko kesihatan kepada anda. Inilah yang perlu diketahui tentang makanan yang anda mungkin ingin pertimbangkan untuk menjauhi, menurut pakar.

 

1. Buah tin dalam sirap

China 3kg Canned Mix Fruit in Light Syrup Photos & Pictures -  Made-in-china.comSebab buah jenis ini sangat sedap? Gula, gula, dan lebih banyak gula. "Apabila buah ditinkan dalam 'sirap ringan' atau 'sirap berat,' itu bermakna gula telah ditambah kepada buah itu," kata Amy Gorin, M.S., R.D.N., pemilik Amy Gorin Nutrition di kawasan New York City. "Buah-buahan itu sendiri sangat manis, jadi anda tidak memerlukan sebarang gula tambahan dengannya."

Yang berkata, jika anda menyukai kemudahan buah tin, berikut adalah beberapa berita baik: Terdapat buah tin di luar sana yang tidak disimpan dalam campuran sirap itu. "Pastikan anda membaca label ramuan untuk memastikan produk ditinkan sama ada dalam 100% jus atau air," kata Gorin. "Kedua-duanya tidak mengandungi gula tambahan."

2. Vegetable Shortening (HVO)Bagi pembuat roti di luar sana, shortening itu mungkin menyebabkan pastri dan kek anda lebih berbahaya daripada kebaikan. Itu kerana pemendekan sayuran mengandungi minyak terhidrogenasi, yang merupakan lemak tiruan yang dibuat dengan menambahkan molekul hidrogen pada minyak sayuran untuk menjadikannya pepejal pada suhu bilik, kata Andrews.

Tetapi walaupun minyak terhidrogenasi bagus untuk pengilang kerana ia meningkatkan jangka hayat produk, ia tidak begitu baik untuk anda. "Pengambilan minyak terhidrogenasi secara tetap boleh meningkatkan kolesterol 'buruk' LDL dan menurunkan kolesterol 'baik' HDL, dan oleh itu boleh meningkatkan risiko penyakit jantung anda," kata Andrews. Anda sebenarnya lebih baik menukar mentega sebenar secara sederhana semasa membakar dan bukannya menggunakan pemendekan, tambahnya.

IKLAN - TERUSKAN BACA DI BAWAH3. Krimer bukan tenusu


Ini adalah produk lain yang mengandungi minyak terhidrogenasi tersebut, kata Andrews. Selain itu, krimer cecair serbuk atau bukan tenusu juga mengandungi sirap jagung fruktosa tinggi—yang boleh merosakkan hati dengan meningkatkan lemak hati—dan pemanis tiruan, yang telah dikaitkan dengan pelbagai masalah termasuk masalah gastrousus. (Gula jagung alternatif lain boleh mempunyai akibat yang sama pada badan, seperti sirap jagung asli, fruktosa terpencil, sirap jagung, glukosa atau sirap fruktosa, dan sirap ubi kayu.)

Tetapi itu tidak bermakna anda perlu menghilangkan kopi (dan faedah yang datang dengannya) sepenuhnya. Sebaliknya, cuba minum kopi hitam anda atau gantikan krimer bukan tenusu dengan badam, kelapa, gajus atau susu oat atau dengan krimer organik daripada lembu yang diberi makan rumput.

4. Soda diet


Soda diet penuh dengan pemanis tiruan, yang merupakan punca utama mengapa anda harus mengelakkan minuman soda diet apabila anda boleh. "Ia boleh menjadi lebih teruk daripada gula sebenar," kata Shonali Soans, M.S., R.D., C.D.N., pakar diet berdaftar di New York City Nutrition. Pemanis tiruan telah dikaitkan dengan kedua-dua kanser (walaupun kajian yang lebih besar diperlukan untuk menentukan risiko) dan masalah gastrousus, dan aspartam-bahan utama dalam minuman diet secara khusus-juga dikaitkan dengan perkembangan diabetes, kata Soans.

IKLAN - TERUSKAN BACA DI BAWAH5. Mentega kacang rendah lemak

Photo by Tetiana Bykovets on Unsplash


Mentega kacang sangat bagus untuk anda, sebahagian besarnya kerana ia mengandungi lemak tak tepu yang bermanfaat. "Tetapi apabila anda mula mengeluarkan lemak dalam mentega kacang, anda bukan sahaja mengurangkan jumlah lemak yang menyihatkan jantung yang anda peroleh tetapi mungkin juga akhirnya mendapat produk dengan gula tambahan dan bahan pengisi," kata Gorin. "Bahan-bahan ini ditambah untuk mengimbangi lemak yang dikeluarkan."

Peraturan yang baik apabila membeli mentega kacang? Ia sepatutnya semula jadi, dan ia sepatutnya hanya mempunyai tiga bahan pada labelnya: kacang tanah, minyak, dan mungkin sedikit garam, kata Gorin.

6. Tilefish Jepun

Image by Lewin Terrace


Ikan adalah makanan ruji yang baik untuk ada dalam diet anda, tetapi yang terbaik adalah bertujuan untuk makan makanan laut rendah merkuri, berlemak seperti salmon dan sardin, yang juga mempunyai omega-3 EPA dan DHA yang bermanfaat, kata Gorin. Tetapi satu ikan yang mungkin anda ingin elakkan daripada memesan apabila anda keluar di restoran makanan laut? Tilefish, yang tinggi merkuri—sesuatu yang sebenarnya boleh menyebabkan keracunan jika dimakan dalam kepekatan yang terlalu tinggi.

7. Bijirin berasaskan tepung putih

Image by LilyYa, bijirin sarapan manis manis itu lazat, tetapi perhatikan sama ada ia dibuat dengan tepung putih. Bijirin jenis ini rendah nutrisi dan tinggi karbohidrat halus, yang bermaksud ia tidak mengenyangkan anda dan ia boleh menyebabkan lonjakan dan penurunan gula darah, kata Andrews. Itu, seterusnya, boleh menyumbang kepada tenaga yang rendah, perubahan mood, dan keinginan. Sebaliknya, pilih bijirin yang lebih tinggi serat seperti kepingan dedak.

IKLAN - TERUSKAN BACA DI BAWAH8. Strawberi bukan organik

Image by Pierre-Antoine Caisso


Strawberi mendahului senarai Kumpulan Kerja Alam Sekitar Makanan Dirty Dozen yang sangat tercemar dengan racun perosak apabila diternak secara konvensional. Masalah dengan itu-selain daripada kebimbangan alam sekitar-adalah bahawa racun perosak tersebut sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan anda juga.

"Racun perosak dalam makanan kita boleh mengganggu endokrin," kata Soans. Pengganggu endokrin berfungsi dengan mengikat reseptor hormon kita dan menyebabkan kesan yang lebih lemah atau lebih sengit, yang mengganggu fungsi hormon kita, kata Soans. Ini boleh memudaratkan terutamanya bagi wanita yang mungkin menghadapi kesan seperti ketidakseimbangan hormon atau masalah tiroid.

9. Salami

Photo by Mama Did it


Daging sandwic makan tengah hari klasik ini mempunyai lebih banyak kelemahan daripada daging terbalik kerana status "daging diawet"nya. Daging yang diawet telah dikaitkan dengan beberapa masalah buruk, termasuk hipertensi dan penyakit jantung, kata Andrews. Tetapi salami juga tinggi lemak tepu dan mengandungi natrium nitrit, yang boleh bertukar menjadi sebatian keradangan berbahaya yang boleh merosakkan kesihatan anda, kata Andrews.

10 Jus koktel

Phot by  Isabella Mendes


Jangan biarkan perkataan "jus" membuang anda. "Perkataan 'koktel' menunjukkan bahawa jus dicampur dengan gula tambahan," kata Gorin. "Ini tidak perlu dan menambah kalori tambahan pada hari anda." Oleh itu, daripada memilih campuran koktel jus yang kaya dengan gula untuk memulakan pagi anda, pilihlah 100% jus buah-buahan jika anda benar-benar ingin memanjakan diri.

IKLAN - TERUSKAN BACA DI BAWAH

 11 Donat yang dibungkus (tepung putih)

Image by Lisa Fotios from PexelsSama seperti bijirin berasaskan tepung putih, donat biasanya dibuat daripada karbohidrat yang ditapis, yang tidak memberikan anda banyak nilai pemakanan, kata Andrews. Donat juga biasanya digoreng, menjadikannya tinggi lemak trans, yang boleh meningkatkan kolesterol "buruk" LDL anda dan menurunkan "kolesterol baik" HDL anda, menurut Persatuan Jantung Amerika (AHA). Ini tidak bermakna anda perlu mengelakkan karbohidrat yang ditapis (dan donat yang disertakan bersamanya) sama sekali; ia hanya bermakna kesihatan anda akan berterima kasih kerana memanjakan diri secara sederhana.

12 Doh siap sedia

Image by  Edward Eyer from pexels


Semudah mungkin, doh pra-buatan mengandungi lemak trans tiruan yang tinggi (iaitu, minyak terhidrogenasi yang kita bincangkan sebelum ini yang dibuat dengan menambahkan hidrogen kepada minyak sayuran cecair untuk menjadikannya lebih pepejal), kata Julie Harrington, R.D., pengarang The Healing Soup Cookbook. Dan lemak trans tersebut (selain daripada menjejaskan kolesterol anda) juga meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok, menurut AHA.

13 Popcorn bungkus berperisa mentega

Image by Mikhail Nilov from pexels


Popcorn berperisa mentega dibuat menggunakan perisa mentega tiruan, yang boleh menyebabkan keradangan dalam badan, kata Lorraine Kearney, N.D.T.R., C.D.N., pakar diet dan pengasas New York City Nutrition. Selain itu, jika anda meletakkannya di rumah dalam beg boleh microwave, beg tersebut penuh dengan bahan kimia. Sebaliknya, jika anda mampu, cuba meletuskan popcorn di rumah dalam periuk di atas dapur dan bukannya menggunakan beg yang dihasilkan secara besar-besaran. "Apabila kami membuat popcorn di rumah, kami mempunyai kawalan ke atas bahan-bahan," kata Kearney.

IKLAN - TERUSKAN BACA DI BAWAH14. Mi segera

Image by Alena Shekhovtcova from pexels


Peraturan yang baik? Apabila sesuatu mempunyai perkataan "segera" dalam namanya, ia berkemungkinan sesuatu yang anda ingin cuba elakkan. "Setiap kali saya melihat perkataan 'segera', mereka melakukan sesuatu pada makanan untuk menjadikannya segera," kata Soans. "Mereka mungkin telah menanggalkannya dan mengambil sedikit serat dan barangan yang sebenarnya kita mahukan."

Selain itu, jumlah natrium dalam mi segera adalah sangat tinggi, dan ia mengandungi apa yang dipanggil monosodium glutamat (MSG), yang mempunyai set masalahnya sendiri. "Ia adalah penambah rasa yang digunakan dalam banyak masakan, atau banyak restoran akan menggunakannya," kata Kearney. “Dan ia adalah bahan ketagihan, jadi kami terus kembali sebagai pelanggan tetap. Tetapi dengannya, ia boleh meningkatkan rasa lapar, dan itu menyebabkan kita makan lebih banyak.”

15 Pemanis tiruan

Ya, walaupun kelihatan berlawanan dengan intuisi, anda pasti mahu cuba menjauhkan diri daripada pemanis tiruan. "Biasanya orang, pada masa lalu, telah berkata daripada makan gula halus, mari cuba soda diet dan pemanis tiruan dan semua perkara itu," kata Soans. Tetapi seperti yang dia nyatakan sebelum ini, pemanis tiruan sebenarnya boleh menjadi lebih teruk untuk anda daripada gula halus biasa anda kerana potensi kesan kesihatannya dan risiko yang tidak diketahui. Sebaliknya, lebih baik cuba makan gula biasa secara sederhana.

IKLAN - TERUSKAN BACA DI BAWAH16 Garam (table salt)

Kita semua cenderung untuk menaburkan sedikit garam pada makanan kita sebelum kita memakannya di sana sini. Dan walaupun sedikit garam tidak mengapa, lebih baik anda mencuba dan memilih garam laut atau garam Himalaya berbanding garam meja standard anda. Itu kerana garam meja telah dilunturkan dan dilucutkan mineral semula jadinya, says Soans. Selain itu, ia tinggi natrium, yang boleh menyebabkan keradangan, kata Kearney.

17 Gelatin yang dibungkus

Sama seperti minuman tenaga, pencuci mulut gelatin kaya dengan perasa tiruan dan gula yang boleh membahayakan tubuh kita. Mereka juga mempunyai warna tiruan, yang dikenali sebagai karsinogen, kata Kearney, dan bahan kimia yang dipanggil Merah #40-bahan yang dikaitkan dengan hiperaktif-yang sebenarnya telah menyebabkan negara-negara Eropah mengeluarkan label amaran pada makanan yang mengatakan, "Mungkin mempunyai kesan buruk. pada aktiviti dan perhatian pada kanak-kanak.”

18 Nasi boleh ketuhar gelombang mikro

Memang mudah, ya, tetapi nasi boleh microwave selalunya penuh dengan natrium. "Sesetengah daripada produk tersebut boleh mempunyai 800 hingga 900 mg natrium dalam satu hidangan," kata Kearney. Dan kerana kebanyakan beg mengandungi 2 ½ hidangan—dan kerana kebanyakan kita pasti akan memakan keseluruhan beg—yang dengan cepat menambah sehingga lebih 2,000 mg natrium hanya dalam sekali duduk.

Masalah dengan itu? Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan makan tidak lebih daripada 2,300 natrium setiap hari, iaitu kira-kira satu sudu teh garam setiap hari, kata Kearney. Jadi dengan hanya sekali duduk, kita hampir mencapai nilai natrium sehari, yang boleh membuatkan kita berasa kembung, berat dan lesu, kata Kearney.

IKLAN - TERUSKAN BACA DI BAWAH19 Minuman tenaga

Sebab minuman tenaga sangat sedap? Mereka penuh dengan perasa tiruan dan gula. "Dengan banyak minuman tenaga, mereka boleh mempunyai jumlah gula yang lebih tinggi di dalamnya, atau mereka akan menggunakan perisa tiruan yang boleh menyebabkan banyak keradangan badan," kata Kearney.

Dan apabila bercakap tentang minuman tenaga ini, kebanyakan syarikat tidak akan mendedahkan apakah perasa tiruan itu sebenarnya. "Jadi kami boleh mendapatkan minuman berperisa blueberry, tetapi kami tidak tahu bahan kimia apa yang telah digunakan untuk mencipta semula rasa blueberry itu," kata Kearney.

20 Aiskrim rendah lemak

Jangan terus mengikuti trend bersaiz pint, terutamanya jika anda mempunyai masalah pencernaan. Itu kerana ais krim rendah lemak atau diet menggantikan gula dengan gula alkohol, yang apabila diambil secara berlebihan boleh memberi kesan pencahar pada badan, kata Kearney. Dan jika anda mempunyai perut atau saluran penghadaman yang sensitif, anda akan merasakan kesan itu lebih cepat, tambahnya.

21 Burger (Impossible Burger)

Walaupun ia mungkin kelihatan seperti alternatif yang lebih sihat untuk burger standard anda, Impossible Burger terdiri daripada banyak bahan yang sintetik sepenuhnya, kata Kearney. Burger itu juga didatangkan dengan banyak penambah rasa di dalamnya dan biasanya diperbuat daripada campuran protein soya, yang bermaksud ia tidak mengandungi protein yang lengkap dan oleh itu kurang nutrisi.

"Satu perkara yang saya sentiasa berhati-hati ialah jika sesuatu mempunyai perkataan 'tanda dagangan,'" kata Kearney. "Jadi Impossible Burger adalah tanda dagangan, dan dengan bahan-bahan itu, anda tidak selalu akan mengetahui dengan tepat apa yang ada di dalamnya kerana tanda dagangan itu."

BERKAITAN: Berapa Banyak Kalori dalam Burger King's Impossible Whopper?

IKLAN - TERUSKAN BACA DI BAWAH22 Minyak biji kapas

Apabila anda mampu, adalah berbaloi untuk menukar minyak biji kapas dengan pilihan yang lebih sihat seperti minyak zaitun atau alpukat. Itu kerana minyak biji kapas ialah minyak sayuran yang ditapis, yang bermaksud ia mungkin telah diubah suai secara genetik dan diproses dengan tinggi, kata Soans. Selain itu, ia tinggi dalam asid lemak omega-6, yang boleh mencetuskan keradangan dan juga dikaitkan dengan penyakit jantung, diabetes, dan kesan ke atas fungsi kognitif jika dimakan secara berlebihan, tambah Soans.

23 Nasi putih

Beras putih ditapis dan diproses, yang bermaksud ia secara amnya lebih merosakkan kesihatan anda daripada alternatif seperti bijirin purba atau beras liar. Sebab utama? Ia boleh memberi kesan negatif pada paras gula darah anda, kata Soans. Malah, kerana kesannya terhadap paras gula dalam darah, makan nasi putih secara berlebihan malah telah dikaitkan dengan peningkatan risiko diabetes jenis 2.

24 Teh manis

Teh dengan sendirinya mempunyai banyak manfaat kesihatan, tetapi apabila anda mula menambah gula ke dalam teh itu, ia mula membatalkan kelebihan tersebut. "Minuman manis gula tinggi, ya, gula, dan tidak memberikan banyak-jika ada-pemakanan," kata Andrews. Selain itu, banyak kajian penyelidikan telah menunjukkan bahawa pengambilan minuman manis secara tetap seperti teh manis boleh menyumbang kepada menyebabkan obesiti, diabetes jenis 2, dan penyakit jantung, kata Andrews.

IKLAN - TERUSKAN BACA DI BAWAH25 Kerak pai pra-dibuat

Begitu juga dengan doh pra-buat, kerak pai pra-buatan mengandungi minyak terhidrogenasi, yang boleh meningkatkan kolesterol "buruk" LDL anda dan menurunkan kolesterol "baik" HDL anda, yang seterusnya meningkatkan risiko penyakit jantung., kata Andrews. Tetapi jika anda tidak mempunyai masa untuk membuat kerak pai anda sendiri, jangan berpeluh; cuma pastikan anda membaca dengan teliti label bahan untuk mencari minyak terhidrogenasi.

"Minyak terhidrogenasi ialah sejenis lemak trans, tetapi walaupun panel fakta pemakanan mengatakan terdapat 0g lemak trans, produk itu masih boleh mengandungi minyak terhidrogenasi," kata Andrews. "Ini kerana jika terdapat kurang daripada 0.5 g lemak trans setiap hidangan, FDA membenarkan pengeluar melabelkannya sebagai 0 g."

Versi terdahulu artikel ini telah ditulis semula, dikemas kini dan disemak secara perubatan untuk ketepatan saintifik.

Kredit https://www.prevention.com/food-nutrition/g20498199/50-foods-you-should-never-eat/ 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published